PL

Restauracja Werbena

Natura na talerzu

Zapraszamy do Restauracji Werbena, gdzie niepowtarzalny twist tworzą: zioła, natura, lokalne produkty i nowoczesne techniki gotowania. Rozgość się w restauracji, w której przez panoramiczne okna natura zagląda do środka i zachęca do spróbowania jej darów w nowych i niecodziennych odsłonach.

Kontakt do restauracji

  • +48 52 30 77 000 wew.405
  • E: restauracja@herbariumhotel.pl
smaki natury________________________

Bogactwo lokalnych produktów

Tworzymy harmonijne dania połączone z sezonowością i ideą Slow Food. Matka natura inspiruje nas do sezonowego menu, co pozwala nam korzystać z bogactwa i świeżości lokalnych produktów i owoców z naszych upraw. Zmienność pór roku to nasze natchnienie, a współpraca z lokalnymi dostawcami oraz manufakturami gwarantuje niepowtarzalny smak i autentyczność potraw. W menu odnajdziecie zapomniane produkty, zioła i chwasty, regionalne przepisy w nowych odsłonach. Łączymy naturalność z niepowtarzalnością, aby dostarczyć naszym Gościom wyjątkowe doznania smakowe. Nasze kuchenne eksperymenty mają na celu nie tylko zaskoczyć podniebienia, ale również zapewnić wyjątkowe doznania estetyczne.

Nasze podejście do gotowania opiera się na starannie dobranych składnikach, zarówno z hotelowego ogrodu ziołowego oraz warzywnika, jak i lokalnych źródeł czerpanych z okolicznych lasów i łąk. Przetwarzamy te skarby natury, zamykając ich smaki w słoikach, aby cieszyć się nimi również w okresie zimowym. Dzięki temu nasze dania zachowują niepowtarzalny charakter przez cały rok.

Tradycja i nowoczesność

Pieczywo wypiekamy na miejscu na naturalnym zakwasie, a przetwory przygotowujemy wedle ściśle określonych, starych receptur. Wszystko po to, aby tworzyć harmonijne miejsce łączące tradycję z nowoczesnością, pełne nietuzinkowych, naturalnych doznań.

__________________natura, zioła, lokalme produkty

Świeże zioła

Niepowtarzalny smak nadają daniom, uprawiane w hotelowym ogrodzie, zioła. Na rabatach rośnie ich ponad kilkadziesiąt rodzajów. Każdego dnia Kucharze zbierają zioła i kwiaty, które nie tylko trafiają do dań, ale również zdobią restauracyjne talerze. Więcej ziołowych inspiracji odnajdziecie w daniu z serii #ziołomiesiąca (każdy miesiąc w Herbarium Hotel ma ziołowego bohatera, który staje się motywem przewodnim jednego dania). Co więcej, latem zapraszamy do skosztowania wyjątkowego Chwast Menu, w którym świeże, zielone inspiracje prosto z ogrodu, czy łąki tworzą kuszące połączenia na talerzach.

Gastronomiczna podróż

Przez pory roku

Dzięki tworzeniu menu zgodnie z porami roku, nie tylko eksplorujemy różnorodność smaków, ale również dbamy o świadomość sezonowości i zrównoważony rozwój. To nie tylko gastronomiczna podróż, ale także edukacja o cyklu życia natury i harmonijnym współżyciu z nią. Zapraszamy do naszej Restauracji Werbena, gdzie każda pora roku ma swój wyjątkowy smak i zapach!

Na życzenie naszych Gości przygotowujemy dania dostosowane do wyjątkowych potrzeb dietetycznych. Dbamy o to, aby każdy mógł cieszyć się zdrowymi i smacznymi potrawami, niezależnie od ograniczeń dietetycznych.

Posiłek na świeżym powietrzu

W sezonie wiosenno-letnim zapraszamy na nasz taras i do letniego ogrodu, gdzie można delektować się posiłkami na świeżym powietrzu, z przepięknym widokiem w otoczeniu zieleni i kwiatów oraz śpiewem ptaków i szumem kaskady w tle. To idealne miejsce, by doświadczyć prawdziwej uczty dla zmysłów, w harmonii z naturą.

Restauracja w objęciach natury

Ziołowy ogród i ekologiczny warzywnik

Lokalni dostawcy

Restauracja z widokiem na park

Domowe ciasto i chleb na zakwasie - własne wypieki

Stolik w objęciach natury – taras i ogródek letni

W zgodzie z naturą

  • Warzywniak i ogród ziołowy - codziennie w ogrodzie spotkasz naszych kucharzy lub barmanów zbierających świeże zioła oraz warzywa do przygotowania pełnych aromatu dań i koktajli.
  • Prosto z grządki - podczas pobytu nie krępuj się i skosztuj poziomek, truskawek, groszku, czy rabarbaru prosto z naszego ogródka lub poczęstuj się czereśniami, jabłkami lub jeżynami zerwanymi prosto z gałęzi, czy krzaczka.
  • Regionalne produkty - nasi kucharze pracują na bazie świeżej żywności zaopatrywanej u lokalnych producentów i rolników. W naszych bufetach znajdziesz: świeżo wędzone ryby, sery, plastry miodu i wędliny z sąsiedzkich manufaktur.

Masz pytanie?

napisz do nas