PL

Hotel Herbarium to enklawa naturalnego piękna, dlatego aby żyć w zgodzie z otaczająca nas przyrodą kładziemy szczególny nacisk na zrównoważony rozwój i ochronę środowiska naturalnego. Od lat wdrażamy działania, które są inwestycją w lepszą przyszłość dla nas wszystkich. Naszą misją jest tworzenie miejsca przyjaznemu środowisku – hotelu proekologicznego.

Zgodnie z cyklami natury

Żyjemy zgodnie z naturalnymi cyklami przyrody. Czerpiemy inspiracje z sezonowych darów natury i z szacunkiem wykorzystujemy jej dobrodziejstwa.

Nasze proekologiczne praktyki

Z troski o przyrodę

  • Efektywność energetyczna: oszczędzamy energię dzięki korzystaniu z automatycznych systemów wyłączania świateł i urządzeń elektrycznych.
  • Cały czas zmniejszamy i ograniczamy zużycie papieru. Materiały drukowane zastępujemy udostępnianiem ich w wersji elektronicznej np. QR kody, elektroniczne karty meldunkowe, zawieszki w pokojach wykonane z trwałych materiałów wydłużające ich czas użytkowania.
  • W hotelowych łazienkach zamiast miniaturek kosmetyków w plastikowych opakowaniach zamontowaliśmy dyfuzory z żelem pod prysznic, czy szamponem, które są uzupełniane przez obsługę obiektu.
  • Redukcja odpadów: segregujemy odpady i staramy się zmniejszać ich ilość np. zastępując jednorazowe produkty wielorazowymi alternatywami, a dzięki specjalnemu urządzeniu do zgniatania – zmniejszamy ich objętość.
  • Zachęcamy do ponownego używania ręczników i zgłaszania sprzątania pokoju podczas dłuższego pobytu na życzenie.
  • Używamy kosmetyków z ekologicznym certyfikatem – mamy pewność, że są przyjazne dla środowiska i bezpieczne dla zdrowia.

Nasze proekologiczne praktyki

  • System grzewczo-chłodzący w hotelu został oparty na rewersyjnych pompach ciepła, zapewniających zarówno ciepło, jak i chłodzenie w zależności od potrzeb obiektu.
  • Oszczędzamy energię dzięki energooszczędnemu oświetleniu w całym hotelu. Pomaga w tym także aktywacja prądu w pokojach przy użyciu karty.
  • Teren zielony wokół hotelu utrzymujemy w sposób ekologiczny. Dbając o owady i małe zwierzęta, staramy się zachowywać jak największą część powierzchni łąkowych w parku oraz tworzymy m.in. kwietne łąki.
  • Promujemy zdrową i zbilansowaną dietę opartą na produktach wysokiej jakości pochodzących od lokalnych dostawców. Minimalizujemy też ilość marnowanej żywności.
  • Wykorzystujemy produkty pochodzące od lokalnych dostawców, m.in. warzywa, nabiał, mięso i wędliny, a serwowane w naszych restauracjach pstrągi pochodzą z ekologicznej hodowli.
  • Dla większości produktów wprowadzamy krótki łańcuch dostaw, wspierając w ten sposób lokalną społeczność i biznesy naszych dostawców, kupując ich ekologiczne wyroby.

Nasze proekologiczne praktyki

Z troski o przyrodę

  • Potrawy przygotowujemy w oparciu o naturalne składniki, korzystamy tylko z prawdziwych jaj, na miejscu pieczemy ciasta i chleby, robimy przetwory, kompoty oraz przygotowujemy syropy czy ziołowe mieszanki.
  • Naszą kuchnię opieramy na produktach ekologicznych.
  • Oszczędność wody: zainwestowaliśmy w systemy redukcji zużycia wody w pokojach oraz innych pomieszczeniach hotelowych.
  • Ograniczamy zakup produktów w plastiku - napoje i alkohole kupujemy w szklanych butelkach.
  • Zainstalowaliśmy w Lobby Barze w urządzenie pozwalające filtrować i jonizować wodę prosto z obiegu.
  • Zielona okolica: wykorzystujemy nasze własne i naturalne zbiory na potrzeby hotelu.